czwartek, 30 maja 2013

Risotto ze szparagami i krewetkami

Sezon szparagowy w pełni.
Polecam risotto ze szparagami i krewetkami.
Yaamy.....


Przepis dla 4 osób

250 g ryżu Arborio
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g krewetek królewskich
500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kieliszek białego wina lub prosecco
swieżo starty parmezan
garść kolendry
sól
pieprz



na oliwę z oliwek wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dusimy na wolnym ogniu około 2-3 min,
wrzucamy ryż, mieszamy i powoli stopniowo dolewamy ciepły bulion, pamietamy żeby cały czas mieszać, dorzucamy pokorojone i obrane szparagi bez główek ( te dodamy przed końcem gotowania),
mieszamy i dolewamy cały czas bulion i kieliszek wina , po około 8 min dodajemy krewetki i główki szparagów, gotujemy jeszcze około 2-3 min, tak aby bulion odparował
Gotowe porcje pysznego risotto posypujemy parmezanem i kolendrą.
Smacznego!!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz